Drepturile Actionarilor

Asociatii au dreptul sa participe , potrivit actului constitutiv, la impartirea beneficiilor si a aactivului social, ramanand , totodata, obligati sa participe la pierderi.

Asociatul care intarzie sa depuna aportul social este raspunzator pentru daunele pricinuite, iar daca aportul a fost stipulat in numerar este obligat si al plata dobanzilor legale  din ziua in care trebuia sa faca varsamantul. Aportul asociatilor la capitalul social nu este purtator de dobanzi , adica pentru sumele aduse ca aport , asociatii nu pot cere, spre exemplu, in cazul retragerii, dabanda pe perioada cat au fost asociati.

Pe durata societatii, creditorii asociatului, pot sa-si exercite drepturile lor numai asupra unei parti din beneficiile cuvenite asociatului dupa bilantul contabil, iar dupa dizolvarea societatii, asupra partii ce i s-ar cuveni prin lichidare. Creditorii pot torusi popri, in timpul duratei societatii, partile ce s-ar cuveni asociatilor prin lichidare sau pot sechestra si vinde actiunile debitorului lor.