Democratia si Statul de Drept

Democraţia  sau „conducerea de către popor” provenind din limba greacă („demos-popor şi kratos-putere”)  reprezintă o formă de organizare şi conducere statală, în care puterea aparţine poporului şi  pe care acesta, sub virtutea dreptului său o poate exercita în mod direct sau indirect prin reprezentanţii săi aleşi. Democraţia ca fenomen politic are rădăcini înfipte adânc în societatea umană de a lungul timpului dezvoltării istorice. Cel mai bine este reprezentată prin următoarea frază devenită celebră: „Conducerea poporului, de către popor, pentru popor”[1] .

Democraţia este un concept foarte disputat în ultima vreme, ce pendulează între cel mai bun regim politic funcţional creat vreodată de către om şi cei care îl consideră un sistem limitat, încurcat în propriile sale structuri şi idealuri ce va aduce în final apusul civilizaţiilor.

O societate utopică a fost visul de aur al umanităţii, iar noi am încercat în tot acest timp cu paşi mai mici sau mai mari să evoluăm spre acel vis. Uneori de-a lungul istoriei au apărut şi regrese, dar asemeni timpului societatea umană nu poate merge decât înainte.

Dacă privim istoria democraţiei, realizăm faptul că ea a fost un sistem pe care omul l-a adoptat în mod natural. Oamenii au fost născuţi să beneficieze de libertatatea de a alege, religia i-a învăţat că  pot face diferenţa între bine şi rău iar societatea le-a arătat că pot face o multitudine de alegeri în viaţă. Însă în anumite momente societatea impune oamenilor anumite modele de conduită ce trebuiesc urmate pentru o bună desfăşurare a interacţiunii socio-umane cu ceilalţi membrii ai ei.

[1]   Lincoln Abraham , USA Constituţion, Pennsylvania, 1787,p.258